Hvordan sikre ditt nettverk

Nettverk - sikre ditt nettverk - ITAGO AS

Behovet for solid og effektiv WIFI-tilgang i hverdagen gjør bedriftsnettverk til en viktig tjeneste. Desverre ser en at små og mellomstore bedrifter ofte ikke har tid eller ressurser til å sette opp og sikre egne nettverk på en optimal måte, noe som kan skape risiko i forbindelse med datasikkerheten.

Her er våre tips for å sikre ditt bedriftsnettverk på best mulig måte.

6 Tips for å sikre ditt nettverk

FLYTT RUTEREN DERES TIL EN FYSISK TRYGG LOKASJON

Det skal ikke mer til enn å trykke reset-knappen på en ruter for å skape problemer. Med en nettverkskabel og laptop vil også hvem som helst kunne ta seg inn på administrasjonsgrensesnittet i ruteren, og muliggjøre datatilgang.

ENDRE RUTERENS STANDARD LOGIN-INFORMASJON

Typisk er admin-admin brukerdata som ligger i en ny ruter som standard. Det skal lite til for en hacker å knekke denne. Endre minst passordet til administrasjonsbrukeren. Vi anbefaler minst 15 tegn, med store og små bokstaver, tall og tegn, for optimal sikkerhet. Vi oppfordrer også til at passordet endres med jevne mellomrom, gjerne én gang per kvartal.

ENDRE NETTVERKSNAVNET

Som standard vil ofte navnet på enheten; merke og modell, bli satt som nettverksnavn. Dette er potensielt en risiko, da det lar anonyme gjester søke opp denne modellens svakheter og videre få tilgang til ditt nettverk.

OPPDATÉR FIRMWARE OG PROGRAMVARE

Sjekk jevnlig om din ruter har fått ny firmware. Dette er programvare som driver enheten, og oppdateringer løser ofte nyoppdagede sikkerhetsrisikoer. Dersom din PC eller server har programvare som administrerer nettverket gjelder det samme – sørg for å holde programvaren oppdatert.

SETT OPP SEPARATE NETTVERK

Vi ser eksempler på bedriftsnettverk, der det ikke skilles mellom de forskjellige nettverkene. I mindre kontormiljø skiller en gjerne mellom administrasjonsnettet og gjestenett. I større nettverk eller lokasjoner med produksjonsfasiliteter skiller man ofte ut produksjonssystemene. Det finnes mange eksempler på hendelser der produksjonsprosesser har stoppet på grunn av intern tilgang til internett, eller uvedkomne har fått tilgang til systemer som burde vært sikret. I noen tilfeller har vi sett at gjester har filtilgang til enkelte av bedriftens ressurser. Om det er behov for et gjestenettverk, sørg for at nettverkene er tilpasset bruk, og at de er separert på fornuftig vis.

SLÅ AV WPS

WIFI protected setup, WPS, skal gjøre paring av enheter mot et kryptert nettverk så enkelt som mulig – ved å trykke på en knapp. Problemet er at dersom uvedkomne får fysisk tilgang til ruteren, vil de kunne få fotfeste i nettverket ditt. Vi anbefaler at du slår av denne funksjonen om du ikke har spesielle behov.

Hva kan du gjøre nå?

Som bedriftsleder eller IT-ansvarlig føler du kanskje at du ikke har spesielt ømfintlige data, men det vil ikke stoppe uvedkomne i å ta seg inn i ditt nettverk, og forsyne seg av det de finner. Spesielt er persondata i dag, med tanke på GDPR, ressurser som må sikres på en god måte. Vi anbefaler at du tar disse enkle grepene for å heve terskelen for at din bedrift kan bli utsatt for datakriminalitet.

ITAGO utfører nettverkskontroll, ta kontakt for avtale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *